Distri Sport
Over ons

Over Yonex

Yonex

Badminton

Yonex

Tennis

Yonex

Golf

Kusaki Hayashida

Road to World No. 1

Yonex werd in 1946 opgericht als fabrikant van houten producten. In 1957 werden de eerste houten badminton rackets gemaakt, voor Yonex het begin van een exponentiële groei als producent van sportartikelen. Doorheen zijn bestaan heeft Yonex steeds geïnvesteerd in de ontwikkeling van producten die de verwachtingen van de consumenten overstijgen. Dit is altijd een hands-on proces geweest, waarin de relatie met de klanten en de filosofie van het merk “Contributing to the world through innovative technology and the highest quality products” centraal staan.

Sinds ik werd aangesteld als voorzitter van Yonex, is het altijd mijn doel geweest om de hoogste kwaliteit na te streven waarmee we die gegeerde nummer 1 positie kunnen bereiken. Iedereen bij Yonex wordt elke dag uitgedaagd om mee na te denken, een eigen mening te vormen en die om te zetten in de praktijk waardoor we onze dagelijkse werking steeds verbeteren. Al die inspanningen komen uiteindelijk samen in de topproducten die we elke dag met veel vertrouwen en trots leveren. Enkel zo kunnen we de vreugde van sport delen met onze klanten. Passie voor onze producten en voor de klant, dat is waar Yonex, als fabrikant van sportproducten voor staat.

Sport verbindt mensen over de grenzen heen. Op de weg naar nummer 1 doen wij als fabrikant ons uiterste best voor iedereen die houdt van sport.

Kusaki Hayashida
President Yonex

Onze visie
Bijdragen aan de wereld door het ontwikkelen van innovatieve technologieën en het maken van producten van de hoogste kwaliteit. 

Geschiedenis

Yonex

1940

In 1946, net na het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd Yonex opgericht onder de naam Yoneyama Company Ltd. De oprichter, Minoru Yoneyama, was een producent van houten vlotjes die visnetten lieten drijven. Yoneyama’s bedrijf groeide maar door de technologische vooruitgang kwamen er steeds meer plastic vlotjes en zo ging het bedrijf failliet. Yoneyama besloot om nooit meer ingehaald te worden door de technologische vooruitgang en zou vanaf nu altijd blijven streven naar innovaties in zijn verdere carrière.

1950

Met zijn kennis in houtbewerking ging de Yoneyama Company in 1957 houten badminton rackets maken voor het merk Sanbata. Vandaag produceert Yonex zijn eigen tennis rackets, badminton rackets, golf clubs, snaren, snowboards, fietsen enz.  De woelige geschiedenis heeft Yonex geleerd om zelfs in de zwaarste omstandigheden de beste kansen te creëren. Die les nemen ze mee in hun filosofie om de wereld te verrijken met sport, door innovatieve producten van de hoogste kwaliteit te maken.

1960

Het faillissement van Sanbata in 1961 en de fatale brand in de Yoneyama fabriek in 1963 stelden de filosofie van het creëren van kansen in moeilijke situaties op de proef. Maar ondanks deze tegenslagen richtte Yoneyama de Yoneyama Sports Co Ltd op om badminton rackets te maken onder het eigen Yoneyama merk. In 3 dagen tijd werd de fabriek herbouwd en werden de activiteiten van het bedrijf uitgebreid naar de Verenigde Staten en Europa.

In 1965 opende de fabriek in Tokio waar badminton shuttles werden gemaakt. Vandaag is Yonex de officiële shuttle leverancier van zowel de grote tornooien van de BWF (Badminton World Federation) als voor de Olympische spelen sinds Barcelona 1992.

Yonex ontwierp in 1968 ‘s werelds eerste T-stuk, waardoor het aluminium badminton racket in Japan werd geïntroduceerd. Het T-stuk was geïnspireerd op het ontwerp van een gaskraan en verbond de steel van het racket met het blad.

Sinds 1969 maakt Yonex – met het T-7000 model - ook rackets in aluminium.

1970

Om het zeer populaire T-7000 racket te verbeteren, ontwikkelde Yonex de Oval Pressed Shaft (OPS). Deze technologie zorgde voor een sterker en stabieler racket en werd voor het eerst geïmplementeerd in de T-7500.

In 1973 werd het “YY Yoneyama” logo geïntroduceerd en begon Rudy Hartono, een achtvoudig All England Open badminton kampioen, met Yonex te spelen.

Het jaar daarop begon Yonex met het produceren van houten tennis rackets en ging Tony Roche, een veertienvoudig major kampioen uit Australië, met hun materiaal spelen.

De eerste rackets die minder dan 100g wogen, de B-8500 en CARBONEX 8, werden in 1978 op de markt gebracht.

1972

Yonex start de exclusieve samenwerking met Distri Sport International NV voor de verdeling/groothandel van Yonex producten in de Benelux

1980

1980 wat het jaar waarin Yonex de iconische isometrische racketvorm voor het eerst gebruikte in de R-1, R-2 en R-3 tennis rackets. Datzelfde jaar zijn wereldtoppers als Billie Jean King en Martina Navratilova met Yonex rackets beginnen spelen.

Het was ook het jaar waarin de nieuwe (en huidige) naam Yonex Co Ltd werd vastgelegd. En tenslotte introduceerde Yonex de revolutionaire graphite technologie in de golfwereld en werd daarmee meteen één van de belangrijkste producenten van professioneel golfmateriaal.

In 1983 won Navratilova de Australian Open, Wimbledon en de US open in zowel het enkelspel als het dubbelspel met de Yonex R-22 racket.

De All England Open Badminton kampioenschappen, een van de oudste en meest prestigieuze badminton tornooien, kreeg Yonex in 1984 als titelsponsor.

In 1989 verraste Yonex de Amerikaanse golfwereld opnieuw met de introductie van de ADX 200. Deze brede driver van graphite veranderde de golfwereld voorgoed en haalde zelfs het Guinness World Record voor de langste drive met 412 yards.

1990

Ook in de jaren ’90 haalde Yonex opnieuw het ene succes na het andere. In 1990 won Navratilova haar negende Wimbledon titel met de Yonex RQ-180 tennisracket en in 1991 werd Yonex speelster Monica Seles de jongste vrouwelijke nummer 1 van de wereld.

Na het succes van de isometrische vorm van de tennis rackets werd in 1992 het eerste isometrische badminton racket gelanceerd.

Yonex verlegt de grenzen van de graphite innovatie in 1995 opnieuw en gaat vanaf dan ook snowboards produceren.

In 1996 trad de 15 jarige Martina Hingis op de voorgrond als de jongste Major kampioen ooit.  Haar hele legendarische carrière lang tenniste ze met Yonex materiaal.

In 1998 veranderde het oude logo naar het huidige YY Yonex logo.

Vanaf 1999 gaat Yonex de YONEX Ladies Open hosten, een LPGA Japan tornooi op de Yonex Country Club.

2000

In de vroege jaren 2000 werd Leyton Hewitt de jongste mannelijke nummer 1 van de wereld ooit en won hij zowel Wimbledon als de US Open.

In 2007 werd Ryo Aono de eerste Japanse snowboarder die een gouden medaille wint op een World Cup in de halfpipe. Tijdens zijn carriere wint deze Yonex snowboarder nog 12 World Cup titels en neemt hij deel aan 2 Olympische spelen. 

In 2009 werd Yonex de langstlopende titelsponsor van de All England Open Badminton kampioenschappen.

2010

Eerst in Japan en daarna verspreid over de hele wereld gingen de Yonex Vamos J tenniskampen vanaf 2011 jonge beloftevolle junior spelers opleiden. Met unieke ervaringen probeert Vamos J tennis te promoten en helpt het jonge spelers vanuit de hele wereld om zich verder te ontwikkelen.

Onder leiding van de beste badminton spelers ter wereld wordt in 2015 “The Legends vision” initiative gelanceerd, met als doel de bekendheid van de badmintonsport te vergroten en een jonge generatie spelers te inspireren. De Legends - Taufik Hidayat, Peter Gade, Lin Dan, Lee Chong Wei en Lee Yong Dae - reizen de wereld af om het bewustzijn en de deelname aan de badmintonsport te vergroten.

Met de opgebouwde expertise treedt Yonex twee nieuwe markten binnen: sportieve fietsen en wieken voor windturbines. In beide segmenten komt de gekende carbon graphite technologie goed van pas.

Op de Australian Open van 2016 is het Yonex Stringing Team het eerste Japanse merk dat besnaringsdiensten levert voor een Major tennistornooi.

En ook vandaag geniet Yonex het vertrouwen van ‘ s werelds beste atleten met talloze nummer 1 plaatsen in verschillende sportdisciplines. Yonex blijft tijdloos Japans vakmanschap combineren met geavanceerde technologie om zo de spelers de uitrusting te geven die nodig is om te winnen.

2023

Satwiksairaj Rankireddy’s  smash overtrof de vorige snelste smash van 493 km/u (met Yonex Nanoray Z-speed) met 72 km/u waarmee hij een verbazingwekkend nieuw wereldrecord vestigde voor de snelste mannelijke badminton smash met 565 km/u. (met Yonex Nanoflare 1000 Z)

Deze records laten zien dat badminton aanzienlijk sneller is dan andere balsporten - en zelfs de Formule 1 - in vergelijking met andere snelste snelheidsrecords.

De wereldrecordpogingen van Rankireddy en Tan Pearly werden behaald op 14 april 2023 en werden geverifieerd door officiële juryleden van het Guinness World Records™ op basis van de snelheidsmetingen van die dag.